Navodila in opisi

Opis FLEX folije

Flex folija je gladka, elastična, poliuretanska folija, z gladko površino. Standardno Flex folijo lahko uporabljamo na vseh vrstah bombažnih materialov, poliestrov, akrilov in različnih ostalih mešanic. Je zelo trpežen material, ki brez težav zdrži pranje do 60°C in sušenje v sušilnem stroju. Uporabljamo jo lahko za tisk na majice, jakne,torbe, kape, športne rekvizite…
Materiali uporabljeni za flex folije so ekološki, ne vsebujejo PVC-ja, plastifikatorjev in težkih kovin skladno z Öko-Tex Standard 100.

Opis FLOCK folije

Flock folija je kosmatena, poliuretanska folija in se lahko uporablja za vse vrste bombažnih materialov, poliestrov, akrilov in različnih ostalih mešanic. Je zelo trpežen material in kot tak prenese pranje do 60°C in sušenje v sušilnem stroju.
Uporabljamo jo lahko za tisk na majice, jakne, športne rekvizite, torbe, kape…

Opis transfer papirja (preslikača)

Transfer papir oz. preslikač je poseben papir namenjen prenosu motivov na temen ali svetel tekstil. Na papir natisnemo željeni motiv z ink-jet tiskalnikom ga ročno ali z rezalnikom (odvisno od zahtenosti motiva) obrežemo ter ga s pomočjo toplotne preše odtisnemo na npr. majico.

Navodila za vzdrževanje

Navodila za vzdrževanje majic, ki so potiskane z preslikači (transferni papir).

 • Operite šele po 24h urah!
 • Majico obrnite navznoter.
 • Perite v pralnem stroju pri največ 40°C z običajnim pralnim sredstvom.
 • Ne uporabljajte mehčalca.
 • Majico vzemite takoj po pranju iz pralnega stroja.
 • Majico obrnite pravilno in jo pustite, da se posuši na zraku.
 • Če majico sušite v sušilnem stroju, jo obrnite navznoter in sušite z običajno nastavitvijo.
 • Nikoli ne likajte nezaščitene slike!
 • Ne likajte z paro!
 • Majico z natisnjenim motivom likajte izklučno z pomočjo papirja za likanje.
 • Uporabite lahko čisto navaden papir za peko pri čemer mora biti plast proti sprijemanju položena na motiv.
 • Po večkratnem pranju lahko slika izgubi lesk.

Navodila za vzdrževanje majic, ki so potiskane z flex/flock folijami.

 • Majico obrnite navznoter.
 • Perite v pralnem stroju pri največ 60°C z običajnim pralnim sredstvom.
 • Majico vzemite takoj po pranju iz pralnega stroja.
 • Majico obrnite pravilno in jo pustite, da se posuši na zraku.
 • Če majico sušite v sušilnem stroju, jo obrnite navznoter in sušite z običajno
  nastavitvijo.
 • Nikoli ne likajte nezeščitene slike!
 • Ne likajte z paro!
 • Majico z natisnjenim motivom likajte izklučno z pomočjo papirja za likanje.
 • Uporabite lahko čisto navaden papir za peko pri čemer mora biti plast proti sprijemanju položena na motiv.

 

Navodila za lepljenje avto nalepk

Priprava  površine

Površina na katero boste nameščali nalepko ne sme biti prašna, mastna ipd., saj se tam nalepka ne bo dobro prijela. Površino, kamor želite namestiti nalepko, dobro očistite najprej z vodo in nato z razmaščevalcem (če površina to dopušča).

Ko površino očistite, jo poškropite z vodo, v katero ste dodali kapljico detergenta za posodo. Takšna milnica vam bo omogočila popravljanje položaja nalepke na površini, hkrati pa bo aktivirala lepilo nalepke.

 

Priprava nalepke

Nalepka je samolepilna in ne potrebuje dodatnega lepila. Preko vašega izbranega motiva nalepljena dodatna folija, ti. prenosna folija. Ta omogoča prenos celotnega motiva na površino naenkrat. Najprej motiv položite na ravno površino (npr. na mizo) in ga po prenosni foliji dobro podrgnite s tršim ravnim predmetom (npr. odslužena plačilna kartica, plastično strgalo za led, itd).

Nato počasi odlepite prenosno folijo iz papirja. Če vam na papirju ostane kakšna črka ali delček motiva, ga preden prenosno folijo v celoti odstranite dodatno podrgnite ali pa nežno privzdignite z nohtom.

 

Namestitev nalepke

Ko nalepko skupaj s prenosno folijo odlepite, jo popršite s prej pripravljeno milnico in nato nalepko položite na izbrano površino.

Priporočamo, da ob leplenju oz. nameščanju nalepko gladite z dlanjo iz sredine proti robovom. Če dlan ni dovolj so v specializiranih trgovinah na voljo posebni aplikatorji, s katerimi lahko gladite nalepko. Vendar je za domačo uporabo dovolj dobra stara kreditna kartica ali kaj podobnega. Plačilno kartico oblecite (ovijte) v blago. S tem boste preprečili nastanek risov in prask na laku avtomobila.

Mi si pri določanju položaja nalepke ponavadi pomagamo še z vodno tehtnico in ravnilom. Če ga imate, pa se lahko zanesete tudi na dobri stari “augenmas”.

 

Pojasnilo: Augenmas je star ljudski izraz za občutek, ko lahko neko zadevo na pamet ocenimo.

 

Ko boste nalepko položili na mokro površino, boste opazili, da jo je možno z lahkoto premikati. Vendar pozor, v toplih prostorih ali v toplem vremenu se bo voda hitreje sušila zato boste morali delati hitreje ali z več vode. Ko ste nalepko postavili v položaj, ki ga želite, jo začnite gladiti z gladilko ali kartico. Svetujemo, da gladite nalepko od sredine proti robovom. Ko boste nalepko dodobra zgladili in izza nje ne bo več odtekala večja količina vode, jo pustite sušiti. Čas sušenja je močno odvisen od temperature zraka.

Ali je lepilo nalepke že prijelo preverite takpo, da poizkusite počasi in previdno odstranjevati prenosno folijo.

Če nalepka ostane na mestu, je suha, drugače še potrebuje nekaj sušenja. Ko uspešno odstranite prenosno folijo, še enkrat, če je to potrebno pogladite nalepko.

Nalepko lahko nalepite tudi neposredno brez vode vendar boste takrat napake zelo težko popravili.

Za zares trden oprijem svetujemo, da nalepko po montaži, če je to potrebno še pogrejete s fenom. Na ta način lahko odstranite tudi mehurčke, ki nastanejo pri odstranjevanju prenosne folije, ali pa zgladite manjše prelome ali napake nalepke (ko je nalepka topla, je zelo prožna). Vendar bodite pri tem početju previdni in ne pregrobi.